keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

Merkkilöytö yli kymmenen vuoden takaa



Ikivanhan kelohongan kyljestä löytyneet kaiverrukset kertovat Ruotsin ja Venäjän rajalinjasta satojen vuosien takaa.

Harvinainen maamerkki löytyi Pihtiputaan rajalta

Pihtiputaan ja Pielaveden rajamailta on löytynyt uusi todiste siitä, että vanha Ruotsin ja Venäjän raja on kulkenut tätä kautta.
Liitonjokelainen Teuvo Siekkinen havaitsi metsäreissullaan ikivanhassa kelohongassa olevia kaiverruksia, jotka muistuttivat aikaisemmin Rillankivestä löytyneitä merkkejä. Siekkinen välitti tiedon Oulun yliopiston professori Kyösti Julkulle, joka on tutkinut myös Rillankiveä. Julkun tutkimuksissa kävi ilmi,
että kyseessä on ainutlaatuinen jäännös Ruotsin ja Venäjän valtakuntien aikaisesta rajasta.
On erittäin harvinaista, että merkkejä löytyy vielä puista, jotka ovat katoava luonnonvara. Tavallisesti rajamerkit onkin hakattu kiveen. Silmämääräisesti arvoisin, että kaiverrus on vähintään kaksi ja puoli sataa vuotta vanha, tosin se tyylillisesti näyttää kuuluvan vieläkin vanhempaan aikaan, Kyösti Julku kertoo.

Merkistä on erotettavissa Venäjän vallasta kertova risti ja ruotsalaisten kypärä sekä erinäisiä muita merkintöjä. Osa kaiverruksista on tosin syntynyt myöhemmin ohikulkijoiden aikaansaannoksena, mutta vanhojen asiakirjojen perusteella Julku pyrkii erottamaan kuviosta alkuperäiset.

Tyylin selvittämisessä on vaikeutena se, että merkki on kaiverrettu osin puun syiden mukaan ja on siksi kaavamainen. Arvelen sen kuitenkin liittyvän 1600 — 1700 -luvulla tapahtuneisiin lääninrajan muutoksiin.
Kelohonka, johon kaiverrukset on veistetty, on satoja vuosia vanha. Se on kasvanut paksuutta vielä 4-5 senttiä veistetyn kohdan ympärille. Professori Julku aikoo selvittää merkkien alkuperän Helsingissä, maanmittaushallituksen arkiston ja valtionarkiston avulla.

Myös Pihtiputaan ja Pielaveden rajalla sijaitseva Rillankivi on vanha rajamerkki. Siihen kaiverretut kuviot pohjautuvat Pähkinäsaaren rauhan jälkeisistä rajalinjoista, jotka muuttuivat jonkin verran suomalaisten edetessä itään 1400-luvulla. Rillankivi on Museoviraston rauhoittama maamerkki, ja Kyösti Julkun mukaan myös uusi löydös tulee rauhoittaa.

Lähde: Kotiseudun Sanomat 4.7.1990

Ei kommentteja: