lauantai 25. huhtikuuta 2009

Onni Mielityinen muisteli

Herran työ Muurasjärvellä alkoi jo tämän vuosisadan alussa

Lestadiolaisuuden alkuvaiheista Muurasjärvellä muisteli Onni Mielityinen seuraavaan tapaan.
Tämän vuosisadan alussa oli muutamia uskovaisia perhekuntia kyläkunnassamme. Emanuel Pulkkinen eli Manna, ja hänen vaimonsa Janika o.s. Kittilä, syntyjään haapajärveläisiä, sekä Hilda Tervamäki, joka asui lapsineen, samoin kuin Manna puolisonsa kanssa, torpparina Salmelan talon maalla. Muistan kuinka Hilda, tehdessään "taksvärkkiä" taloon-hänen miehensä oli Amerikassa - usein työmaalla heleällä äänellään kajautteli Siionin lauluja, joita hartaalla mielellä kuuntelin. Manna taas paljon Raamattua lukeneena "profeteerasi" kotitaloni tuvassa iltaisin, selittäin penkkikeskusteluissa Raamattua niin myöhään, että lopulta oli ainoana kuuntelijana vain isäni yksin.

Näistä keskusteluista lienee isäni saanut jonkinlaisen kiintymyksen uskon asioihin, niin että hän alkoi kutsua puhujia kotiinsa seuroja pitämään. Niinpä näistä seuroista tulikin monipäiväisiä, sillä puhujiakin oli saapunut useita.

Ensimmäiset seurat muistelen pidetyn noin vuoden 1905 aikoihin. Näihin seuroihin oli saapunut väkeä naapuripitäjistäkin, kuten Reisjärveltä, Haapajärveltä, olipa muutamia tullut aina Oulusta saakka. Niitä pidettiin kerran tai kahdesti vuodessa. Jumalan sanaa seuroissa selittivät mm. Leonard Typpö Kalajoelta, Mikko Jakola Sievistä, kirkkoherra Seppänen ja Taavetti Jokinen Haapajärveltä, sekä viitasaarelainen Nestori Kananen, joka muutti aumaan Haapajärvelle, J.A. Aho Reisjärveltä ja monet muut puhujaveljet. Kaikki tässä nimeltä mainitut henkilöt ovat vuosikymmeniä sitten nukkuneet pois tästä elämästä. Mainitussa Salmelan talossa on edelleenkin pidetty seuroja.

Jumalan sanan kylvötyö on saanut vastaanottavan mielen ihmisten sydämissä. Myöhemminkin monet kuulijoita ovat saaneet sanan alla armon tulla siirretyiksi armovaltakunnan asukkaiksi. Sanan vaikutuksesta on kasvamassa kaunis peltopala Jumalan vainiolla.
Päivämies n:o 36. v. 1958 Torstaina heinäkuun 14 päivänä

1 kommentti:

emka kirjoitti...

Kiitos uudesta blogi linkistä. Kiitos myös vierailusta essun blogilla :) Mielenkiintoinen on tämä uusi paja.
Kesäisiä tuulahduksia täältä. +20 astetta oli varjossa päivällä :)